Založ si blog

Koronavírus a disciplína

Pamätám si na jeden príbeh z vojny. Moji priatelia si po službe viac menej chceli užiť. Rozhodli  sa v rámci svojho voľna  využiť služby jedného mladého holuba. Fakt ho pekne“ poprosili,“ aby im urobil čaj a hrianku. Náhodou v tom čase rotu navštívil jeden kapitán. Keď uvidel v kuchyni človeka, ktorý tam nemal čo robiť, problém bol na streche. Mladý sa priznal a bol rád, že nevyfasoval 2 mesiace v base. Horšie skončili moji priatelia. Za akože šikan dostali 3 týždne v base a to ešte mohli byť radi, že tak ľahko obstáli. Keby mali zdravý rozum, disciplínu a poriadok v hlave, tak by si ušetrili tento problém.  Keď práve pozorujem, čo sa deje okolo nás, tak ma napadlo slovko disciplína, zodpovednosť a zdravý rozum.

 

Situácia sa totiž zmenila natoľko, že sa dejú veci o ktorých by sme pred pár mesiacmi ani nesnívali. Stačí si pustiť akékoľvek médium. Téma koronavirus je natoľko  prezentovaná médiami až sa človek začína cítiť,ako bezmocný tvor na tejto zemi. Stúpajúce čísla mŕtvých a záplava nakazených nás každý deň uistuje, že niečo nie je v poriadku. Čo je však na tom najhoršie ? Že nám za ten čas  koronavírus otvoril oči, akí v skutočnosti sme.

 

Pozrime sa na Taliansko. Taliansky futbal problém koronavírusu podcenil. Dlhý čas bolo hlavným motívom v rámci rozhodovacieho procesu to, ako zachrániť biznis. Najprv boli dôležité peniaze a futbal.  Nákaza bola už v plnom prúde, ale talianskí majitelia a politici neboli ochotní zastaviť náboženstvo menom futbal. Ako to dopadlo vidíme teraz. Premeškali veľmi dôležité týždne keď sa mohlo všetko  včas zastaviť. Chamtivosť , peniaze a zisk však boli prvoradé. To, čo sa deje teraz v Taliansku je výsledkom totálneho zlyhania autorít. Ubezpečovali ľudí, že je to ok, a ľudia uverili lži.  Koronavirus otvoril Talianom oči a krutú realitu. Modlím sa, aby na príklade Talianska neskončili vlády, ktoré nepochopia, že situácia je vážna ak to nestopneme včas.

 

Čo však robí Veľká Británia, Španielsko, Francúzko, Nemecko, Usa  ? Robia tie isté chyby. Aj keď futbal už zrušili, bežní ľudia sa správajú, akoby sa nič nedialo. Dlhé roky liberalizmu bez mantinelov, robenia si toho, čo chceme vybudovalo v mnohých ľuďoch pocit ubezpečenia, že nám sa nemôže nič stať. Sme predsa takí veľkí , že naši vodcovia to zvládnu. Práve ich vodcovia ich ženú do totálnej katastrofy, ktorú si neuvedomujú. Aby som však nebol taký skeptický. Koronavirus môžeme poraziť, ale jedine tak, že sa naučíme disciplíne.

 

A o tej chcem napísať zopár riadkov. Pracoval som 10 rokov  v zdravotníctve a moje terajšie zamestnanie je tiež spojené s výrobou zdravotníckých vecí. Ak v tejto oblasti spravíte chybu ,tak môžete riskovať život. Ak ste lekár, sestra, ošetrovateľ, tak si musíte dávať veľký pozor na disciplínu a sebaovládanie. Stačí napr. že v návale práce niečo zlé naordinujete, alebo nadávkujete a problém je na svete. Disciplína v osobnom živote je o to dôležitejšia. Jeden môj priateľ učitel nechal po 2 rokoch praxe prácu učiteľa. Bol mladý a možno až naivný, že ho budú počúvať žiaci strednej školy , ktorých otecko sponzoroval školu. Ako mi hovoril, nemohol skoro nič robiť ,pretože ho niektorí vôbec nerešpektovali. Disciplína u niektorých nehrala žiadnu rolu.

 

Nuž, ak nebude disciplína tak sa zrúti celý system. Z hrôzou sledujem, čo sa dialo pred pár dňami aj na Slovensku. Absolútna nedisciplinovanosť niektorých jedincov, ktorí po lyžovačke v Taliansku si kľudne nastúpia do práce a je im jedno, že môžu mať na svedomí ľudské životy. Takáto ľahostajnosť, že to nemôžem byť predsa ja, ktorý sa nakazil ma privádza do rozpakov. Je možné, že ľudia sú takí nedisciplinovaný ? Áno žiaľ je to tak.

Poučíme sa však z takých vecí ? Budeme vďaka týmto negatívným príkladom disciplinovaní ? Možno áno, možno nie. Ak, tak je potrebné ešte pritvrdiť ,ako to urobili v Číne.

 

Pred pár mesiacmi sme si s toho robili srandy, že vraj obyčajný chrípkový vírus. Žiaľ tento vírus napáda v prvom rade náš systém a zaužívané veci. Ak sa včas neprebudíme tak tento vírus tu bude pôsobiť tak dlho, dokiaľ sa nespamätáme, že to tak skutočne je. Podobnú nedisciplinovať a priam nezodpovednosť vidím teraz v Usa. Mladí ľudia zvyknutý na bohémsky život si nevedia predstaviť, že nepôjdu na svoju pláž a celé prázdniny presedia doma. Priam neskutočné v krajine plnej slobody a voľného štýlu.  Áno, my sme Európa a máme demokraciu, ale v týchto časoch by sme sa mali rýchlo prebudiť zo sna. Pandémia určite po čase zmizne tak, ako všetky pandémie, ktoré sprevádzali tento svet prakticky od začiatku. To ako sa  k tomu postavíme my všetci zaleží len od nás a autorít, ktorí vedú túto krajinu. Ak sa nenaučíme disciplíne, poriadku, zodpovednosti tak budeme nútení zopakovať pandémiu znova. Kto sa totiž nepoučí z histórie, tak je nutný ju opakovať znova.

Ja však verím, že to spolu zvládneme !!

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2108x
Priemerná čítanosť článkov: 2108x

Autor blogu

Kategórie

Archív